Webbplatsen drivs ideellt och har inga kopplingar till något företag. Läs mer om webbplatsen.

Vid akuta situationer

Smärtor i bröstet brukar inte förekomma som vid hjärtinfarkt. Symptomen kan komma i anfall eller vara konstanta. Orsaken kan vara att elektroden i hjärtat kan han ha lossnat, något som är ganska sällsynt. En annan orsak kan vara att elektroden skadats till exempel uppe vid axelpartiet nära pacemaker. Det kan inträffa om man haft i elektroden i många år och elektroden har blivit sliten. Tekniska fel i själva pacemakern är extremt ovanliga.

Blir pacemakerpatienten allmänpåverkad eller medvetslös ring genast efter ambulans telefonnumer 112 och uppge att patienten har pacemaker. Ofta uppträder kramper i kroppen. Ett akut insjuknande kan ha andra orsaker som hjärtinfarkt, blodpropp, epilepsi eller andra sjukdomar. Tala om ifall patienten är medvetslös, om så är fallet. Ropa på hjälp i väntan på ambulansen. Kanske finns någon sjukvårdskunnig i närheten (eller Du själv) och känner man ingen puls måste hjärt-lungräddning påbörjas.

Är patienten väldig trött och andfådd eller känner sig yr kanske räcker det med en vanlig biltransport eller taxi till sjukhuset. Är symptomen inte så allvarliga kan man ringa pacemakermottagningen eller akutmottagningen och diskutera nästa åtgärd.

I många fall kommer en sk ersättningspuls igång som brukar vara mycket långsam, men patienten vaknar ofta upp ur sin medvetslöshet. Ett klokt råd är att omedelbart bege sig till sjukhuset för en extra kontroll.