Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

INFORMATION TILL PATIENT OCH ANHÖRIG

Artikelsidan är av denna typ och har detta syfte. Klicka för att se alla sådana artikelsidor.

Flyga med pacemaker

Det finns en missuppfattning om att det skulle vara farligt att resa med flyg om man har pacemaker. Det är helt felaktigt. Pacemakern stör inte planets utrustning eller tvärtom.

Du ska helst ta med dig ett intyg från din läkare att du har pacemaker. De flesta patienter har ett s.k. pacemakerkort. På intyget eller kortet framgår det tydligt, på både svenska och engelska att man har pacemaker.

Pacemaker- och ICD-patienter sårbara för hackare?

Medicinska implantat sårbara för hackare lyder en rubrik på Sydsvenskan idag. Det är välkänt att datorer kan hackas trots avancerade säkerhetssystem. BBC har nyligen publicerat en artikel om forskare som testat att hacka sig in i medicinska implantat som insulinpumpar, ICD- system eller pacemakers. Dessa tre medicinska apparater kan kommunicera trådlöst med en dator och enheterna kan uppdateras på distans. Kommunikationen är dubbelriktad. BBC skickade ut en varning den 9 april i år om att det finns en teoretisk risk för en hackerattack mot medicinska implantat.

Klartecken för "magnetröntgen" för patienter med MRT-skyddade pacemaker eller ICD-system

MRT-undersökning, som vanligen felaktigt kallas för "magnetröntgen", kan nu utan risk användas för patienter som fått "MRT-skyddade" pacemakers inopererade. En större studie i USA gjordes på 438 patienter med MRT-skyddade pacemakrar eller ICD-system.

Magnetisk resonanstomografi och pacemaker

accentmri-1-760_0.jpg

Undersökningar med magnetisk resonanstomografi blir allt vanligare just för att bildkvaliteten är så hög. Dessutom förekommer inga farliga röntgenstrålar, vilket inte minst personalen uppskattar och gör deras arbete säkrare. Vad händer med pulsdosan och elektroderna till hjärtat om en pacemakerpatient måste genomgå en MR?

Kan en pacemaker påverka hjärtat negativt?

crt-1_0.jpg

Kan pacemakern påverka hjärtat negativt? Denna fråga skickades till oss för ett par dagar sedan. Egendomligt nog har den frågeställning aldrig dykt upp tidigare bland de frågor som regelbundet strömmar in. Ibland kan ju medicinsk behandling leda till att vissa negativa effekter uppträder som t.ex. läkemedelsbiverkningar, kirurgiska komplikationer, strålskador vid tumörsjukdomar etc.

Hur står det till med min pacemaker?

En fråga som många pacemakerbärare ställer sig, är om deras pacemakersystem fungerar som det ska. Uppföljningar med kontroller på sjukhus av pacemakerns alla funktioner sker kanske inte så ofta som patienten skulle önska. Nu finns det även pacemakers som via en hörbar signal uppmärksammar patienten på att något onormalt upptäckts.

Senaste besvarade frågorna

Här visas de senast inkomna och besvarare frågorna.

Lidande på hemmaplan efter dagkirurgi

Dagkirurgiska ingrepp ökar och patienten själv får ta hand om eftervården. Nya forskningsresultat visar att detta kan medföra extra långt lidande med besvär och smärtor under en lång tid efter ingreppet. Men saker är lite mer komplicerad än så visar ny forskning.

Kontrollera din puls snabbt med mobilen!

instant-heart-rate1.png

Du sitter i soffan och ser på TV eller tar en promenad. Kanske står du i en kassakö eller har gått till sängs för att sova. Plötsligt känner du lite yrsel, kanske känns det som om att du har fått hjärtklappning, du får svårt att andas eller några andra symptom uppträder.

Pacemaker- och ICD-kontroller

IMG_0817_0.jpg

Som du säkert hört eller sett så börjar uppföljningarna av pacemaker- och ICD-patienter allt oftare ske på distans. Med en distanskontroll menas att uppföljningen kan utföras medan patienten är t.ex. i hemmet och ett sjukhusbesök är inte nödvändigt längre.

Prenumerera på innehåll