Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Teknik

Artiklar om teknik: Klicka för att se alla artiklar i ämnet.

Pacemaker- och ICD-patienter sårbara för hackare?

Medicinska implantat sårbara för hackare lyder en rubrik på Sydsvenskan idag. Det är välkänt att datorer kan hackas trots avancerade säkerhetssystem. BBC har nyligen publicerat en artikel om forskare som testat att hacka sig in i medicinska implantat som insulinpumpar, ICD- system eller pacemakers. Dessa tre medicinska apparater kan kommunicera trådlöst med en dator och enheterna kan uppdateras på distans. Kommunikationen är dubbelriktad. BBC skickade ut en varning den 9 april i år om att det finns en teoretisk risk för en hackerattack mot medicinska implantat.

Kontrollera din puls snabbt med mobilen!

instant-heart-rate1.png

Du sitter i soffan och ser på TV eller tar en promenad. Kanske står du i en kassakö eller har gått till sängs för att sova. Plötsligt känner du lite yrsel, kanske känns det som om att du har fått hjärtklappning, du får svårt att andas eller några andra symptom uppträder.

Allmänt om komplikationer vid pacemakerbehandling

icd_pacemaker.jpgUnder senaste tiden har pacemaker-info.se fått en del frågor om komplikationer i samband pacemakerbehandling. Det är alltid ett tråkigt kapitel i sjukvården när en eller flera komplikationer drabbar en patient under behandling. Inom pacemakerterapin finns några välkända komplikationer som dyker upp med jämna mellanrum. En fråga vi nyligen fick löd: Vad är en komplikation?

Har Du en pulsklocka?

Många frågar om de kan använda en pulsklocka när de har en ICD eller pacemaker. Det går bra, pulsklockan stör inte ICD-Pacemakersystemet. Jag skulle vilja fråga er som har en pulsklocka (t ex Polars eller liknande) om ni tycker att det är ett bra och givande instrument att ha när ni dels tränar eller vill kolla pulsen i vila. För att få en bra signal från hjärtat spänner man ju ett gummiband över bröstet med en liten sändare i som skicka signaler till pulsklockan på handleden.

Den nya ultraljudsutrustningen eller röntgenkamrorna på flygplatser är ingen fara för pacemakerpatienter och ICD-bärare

800px-PHXtaxi.jpg

Efter ett misslyckat bombförsök på ett plan till USA i december 2009 har flera storflygplatser ökat sina säkerhetskontroller. Med olika sofistikerade apparater vill man försöka avslöja om en passagerare har några explosiva ämnen i kläderna. Man har börjat använda så kallad helkroppsskanning, som ger en datorbild av passageraren mer eller mindre avklädd.

Nyhetsbrev sommar

sommar_1.jpg

Vi håller på att dränkas av elektronik. Redan när vi vaknar på morgonen av den elektriska väckarklockan, i en kanske höj- och sänkbar elektrisk säng, är de elektromagnetiska vågorna igång och sprider sig i rummen.

Stör mp3-spelare pacemakern?

Under de senaste dagarna har det cirkulerat i dagspressen uppgifter om att mp3- spelare inklusive den berömda iPod-spelaren kan störa en pacemakers funktion. Uppgifterna kommer från några mindre studier i USA artikel på engelska där man sett störningar upp till 50% hos pacemakerpatienterna. Man har placerat mp3-spelaren alldeles intill pacemakern (närmare än 6 cm). Vad som exakt händer varierar lite i de få artiklar som beskriver fenomenet.

EKG – Elektrokardiogram

EKG – elektrokardiografi – är en från kroppsytan utförd registrering av elektriska spänningar som alstras vid hjärtmuskelcellernas aktivering – se aktionspotential och depolarisation. Kroppens vävnad är ledande, och de elektriska aktiviteter som avleds från kroppsytan är summan av all elektrisk aktivitet i hjärtats olika delar. EKG är den diagnostiska metod som används mest vid förmodad hjärtsjukdom.

Defibrillering

Ibland råkar hjärtat utför så kallat flimmer då förmaken eller hjärtkamrarna råkar ut för ett elektriskt kaos. Flimret medför att pumpfunktionen går förlorad pga att muskelsammandragningarna upphör.Kammarflimmer betraktas som ett hjärtstillestånd och patienten förlorar nästa omedelbart medvetandet. Hjärt- lungräddning måste genast påbörjas. Med en elektrisk apparat, som kallas defibrillator, kan flimmer brytas i de flesta fall.

Pacemakerprogrammerare

programmerui1.jpg

Pacemakerprogrammerare kan egentligen betyda två saker, dels en person som programmerar (ändrar pacemakerns inställningar) pacemakern och dels kan ordet betyda en specialbyggd pacemakerdator, som denna person använder. En pacemaker kan programmeras med hundratals olika inställningar. Det är viktigt för patienten att "pacemakerprogrammet" blir så optimalt som möjligt.

Prenumerera på innehåll