Artiklar för och om patienter. Klicka för att se alla artiklar i ämnet.
Det finns en missuppfattning om att det skulle vara farligt att resa med flyg om man har pacemaker. Det är helt felaktigt. Pacemakern stör inte planets utrustning eller tvärtom.
Du ska helst ta med dig ett intyg från din läkare att du har pacemaker. De flesta patienter har ett s.k. pacemakerkort. På intyget eller kortet framgår det tydligt, på både svenska och engelska att man har pacemaker.
Dagkirurgiska ingrepp ökar och patienten själv får ta hand om eftervården. Nya forskningsresultat visar att detta kan medföra extra långt lidande med besvär och smärtor under en lång tid efter ingreppet. Men saker är lite mer komplicerad än så visar ny forskning.
Som du säkert hört eller sett så börjar uppföljningarna av pacemaker- och ICD-patienter allt oftare ske på distans. Med en distanskontroll menas att uppföljningen kan utföras medan patienten är t.ex. i hemmet och ett sjukhusbesök är inte nödvändigt längre.
Under senaste tiden har pacemaker-info.se fått en del frågor om komplikationer i samband pacemakerbehandling. Det är alltid ett tråkigt kapitel i sjukvården när en eller flera komplikationer drabbar en patient under behandling. Inom pacemakerterapin finns några välkända komplikationer som dyker upp med jämna mellanrum. En fråga vi nyligen fick löd: Vad är en komplikation?
Hjärt- och lungsjukas länsförening i Skåne län, Skånes universitetssjukhus och sponsrande företag inbjuder till skånskt ICD-seminarium. Målgrupp är ICD-bärare och anhöriga.
Antalet patienter som förses med pacemakersystem, implanterbara defibrillatorer (ICD) och sk ILR (implanterbara loop recorders) ökar hela tiden vid våra sjukhus. Distansuppföljning kan vara ett sätt att spara tid och resurser.
Förra veckan organiserade den engelska arytmialliansen (A-A) en arytmivecka i England. Över hela landet hade man cirka 1 200 olika aktiviteter rörande arytmier. Sjukhuspersonal gav undervisning i skolor, på företag, allmänna platser mm om problemen med rytmstörningar på hjärtat. Instruktioner gavs om hur allmänheten skall agera vid hjärtstillestånd och hur externa defibrillatorer skall användas.
I programmet Fråga Doktorn SVT 1 den 3 november är Thomas Fåhraeus med och pratar om pacemakern, arytmier och ger en snabblektion hur du själv tar pulsen.
För ett par veckor sedan hölls ett mindre möte i Stockholm där frågan om ytterligare patientföreningar för hjärtsjuka behövs i Sverige. Inbjuden som föredragshållare var bl.a. Trudie Lobban, president i föreningen "Arrhythmia Alliance" som har haft en stor framgång i England och nu även i andra europeiska länder. En viktig del i Trudie Lobbans arbete är att sprida arytmikunskap hos allmänheten.
Under de senaste åren har en hjärtförening växt sig allt större i England. Den kallar sig för Arrhythmia Alliance med förkortningen A-A. Arytmi betyder ju onormal hjärtrytm – för snabb, för långsam eller oregelbunden. I våras besökte jag denna förening under ett av deras möten.