Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Sjukvård

Artiklar om sjukvård och behandling: Klicka för att se alla artiklar i ämnet.

Behandling av hjärtstopp år 2010

Under oktober 2010 kom nya riktlinjer hur man utför återupplivning vid hjärtstopp från två stora hjärtorganisationer AHA (American Heart Association) och ERC (European Resuscitation Council). Senaste uppdateringen var år 2005 och den metoden kan fortfarande tillämpas av de som genomgått en HLR-kurs.

Allmänt om komplikationer vid pacemakerbehandling

icd_pacemaker.jpgUnder senaste tiden har pacemaker-info.se fått en del frågor om komplikationer i samband pacemakerbehandling. Det är alltid ett tråkigt kapitel i sjukvården när en eller flera komplikationer drabbar en patient under behandling. Inom pacemakerterapin finns några välkända komplikationer som dyker upp med jämna mellanrum. En fråga vi nyligen fick löd: Vad är en komplikation?

Arytmivecka i England, trevlig sommar och en video!

Förra veckan organiserade den engelska arytmialliansen (A-A) en arytmivecka i England. Över hela landet hade man cirka 1 200 olika aktiviteter rörande arytmier. Sjukhuspersonal gav undervisning i skolor, på företag, allmänna platser mm om problemen med rytmstörningar på hjärtat. Instruktioner gavs om hur allmänheten skall agera vid hjärtstillestånd och hur externa defibrillatorer skall användas.

Vad händer på arytmifronten i vår?

Under hösten förra året bildades Svenska Arytmialliansen vars främsta syfte är att sprida information till allmänheten om rytmrubbningar (arytmier) på hjärtat. Det gäller symptom vid olika arytmier, hur man kan söka hjälp och om olika behandlingsalternativ. Svenska Arytmialliansen kommer i stort sett följa den utveckling och de riktlinjer som den framgångsrika motsvarigheten i England byggt upp.

Thomas Fåhraeus med i Fråga doktorn på SVT 1

I programmet Fråga Doktorn SVT 1 den 3 november är Thomas Fåhraeus med och pratar om pacemakern, arytmier och ger en snabblektion hur du själv tar pulsen.

Tidiga julklappsinköp

Höstmörkret kryper närmare och snart står julen framför oss. Det är inte alla som ser fram emot julhandeln och allt arbete den medför. Har man hjärtbesvär kan det vara klokt att redan nu införskaffa lite julklappar och slippa den ångest och stress som ofta drabbar klappköpare dagarna innan julhelgen.

EKG – Elektrokardiogram

EKG – elektrokardiografi – är en från kroppsytan utförd registrering av elektriska spänningar som alstras vid hjärtmuskelcellernas aktivering – se aktionspotential och depolarisation. Kroppens vävnad är ledande, och de elektriska aktiviteter som avleds från kroppsytan är summan av all elektrisk aktivitet i hjärtats olika delar. EKG är den diagnostiska metod som används mest vid förmodad hjärtsjukdom.

Thoraxkirurg - hjärtkirurg

Thoraxkirurg operar i thorax dvs bröstkorgen och då vanligtvis hjärtan eller lungor. De vanligaste hjärtoperationerna är by- passoperation där kranskärlen i hjärtat får bättre blodcirkulation samt klaffel.

Pacemakeroperationer utförs av olika läkare t. ex. kardiologer, allmän kirurger, narkosläkare men även thoraxkirurger.

Elektrofysiolog

Elektrofysiolog - arytmiläkare är en specialist på rubbningar i hjärtrytmen. Elektrofysiologen lägger in sladdar i hjärtat för att diagnostisera vilket fel som föreligger i retledningssystemet. Läkaren arbetar även med pacemakrar och implanterbara defibrillatorer (ICD).

Narkos

Narkos eller lokalbedövning vid implantation av en pacemaker är en fråga som ibland dyker upp. I vanliga fall ges endast lokalbedövning kring det område under huden där pacemakern skall placeras. Ingreppet är så litet att narkos, som innebär att patienten får sova, inte användes särskilt ofta i Sverige, kanske endast i några procent.

Unga människor och extremt oroliga patienter brukar få narkos. Om patienten har obehag under operationen kan man ge en lugnande spruta som omedelbart har effekt.

Skulle dosfickan bli infekterad brukar reoperationen ske i narkos då pacemakern placeras djupare in i kroppen t. ex. under den stora bröstmuskeln.

Prenumerera på innehåll