Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker-info.se i engelska parlamenthuset!


Klicka på bildspelet för att starta det.

Den 8 juni i år startade den engelska arytmiveckan vg se artikel ovan. Undertecknad fick det hedersamma uppdraget att i House of Commons hålla ett tal under invigningen av arytmiveckan.

Professor A. John Camm, världsledande arytmiexpert från London, öppnade mötet inför ca 150 åhörare. Han belyste hur betydelsefull arytmiorganisationen har blivit i England och förbättrat vården. Professor Camm uppmuntrade även andra länder att starta liknande organisationer och nämnde Sverige som redan startat att bygga upp sin organisation.

Undertecknad berättade om pacemaker-info.se samt om de goda kontakter Sverige har med engelska arytmiläkare. Mycket att våra första kunskaper om modern arytmibehandling kom just från arytmiläkare i England.

Avslutningsvis belyste jag problemen vi har med långa väntetider för besök hos arytmiläkare, för ablationsbehandling (ca ett år) samt nu även för pacemakeroperationer (2-4 månader) på olika håll.

Efter mitt tal berättade en yngre kvinna om sitt liv med en ICD, d.v.s. implanterad defibrillator. Hon bär nu sin tredje ICD och har fått över 200 chocker. Det var ett tal som berörde oss alla samt en beundran över hur positivt hon såg på sin behandling. ”... varje regndroppe på min hud känns underbart och påminner mig om att jag lever ...” (fritt översatt från engelska).

Att invigningen fick ske i parlamentshuset beror på att många regeringsmedlemmar är engagerade i arytmivården i England. Tony Blair har dessutom öppet gått ut och meddelat att han genomgått ablationsbehandling för förmaksflimmer.

Thomas Fåhraeus