Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Nyhetsbrev sommar

Vår elektroniska värld - en fara för pacemaker- och ICD- patienter?

_MG_92391.jpg

Vi håller på att dränkas av elektronik. Redan när vi vaknar på morgonen av den elektriska väckarklockan, i en kanske höj- och sänkbar elektrisk säng, är de elektromagnetiska vågorna igång och sprider sig i rummen. Tandborsten, hårtorken och rakapparaten drivs också med ström och i köket väntar brödrosten, mikrovågsugnen, spisen och diskmaskinen. Bilen startas med startmotorn, fläkten slås på och är det kallt kopplas värmen på i stolarna. Mobiltelefonen ligger aktiverad i någon ficka och mp3-spelaren kanske kommer fram.

Och så fortsätter det hela dagen. Elektriciteten är runt omkring oss och förblir vår ödmjuke tjänare och gör livet bekvämare. Men också oroligare för ängsliga patienter med inopererad hjärtstimulator. Pröva att räkna hur många elektriska prylar som finns i din hemmiljö och du kommer nog snabbt att ge upp. Glöm inte lamporna. Och det faktum att både radiovågor och alla former av ljus är elektromagnetiska vågrörelser. De finns överallt och det är helt normalt.

Mikrovågsugnen är oskyldigt dömd

Råkar du ha en pacemaker eller ICD kastar du kanske en misstänksam blick på din mikrovågsugn. I snart fyrtio år har den haft ett dåligt rykte om sig att störa pacemakerfunktionen. Upptäckten att mikrovågsugnar som läcker mikrovågor kan påverka pacemakern kommer ursprungligen från USA. Även om man inte har en pacemaker eller ICD så är det inte direkt nyttigt att utsättas för mikrovågor med den frekvens som mikrovågsugnarna alstrar. Problemet löstes snabbt med krav på att bygga ugnar, som inte släpper ut några mikrovågor och därmed borde problemet vara löst.

Men fortfarande, efter 40 år, så tror många patienter och anhöriga att mikrovågsugnar kan vara farliga. Det är en gåta hur denna medicinska detalj lever kvar decennium efter decennium. Frågan om mikrovågsugnar kommer upp flera gånger i veckan på pacemakermottagningarna. Under mina trettio år som pacemakerläkare har jag inte hört talas om någon enda incident som är relaterad till mikrovågsugnarna. Inte en enda.

Det finns problem

Men tyvärr finns det bekymmer med alla dessa nya, elektriska apparater som nuförtiden sköljer över oss. Sedan 1993 kan man i USA rapportera störningar av elektrisk medicinsk apparatur till FDA (Food and Drug Administration). Du kan själv gå in på deras hemsida och läsa om olika spörsmål rörande sk. Interferensproblem www.accessdata.fda.gov. Under rubriken Medical Devices kan den intresserade botanisera i produkter som har, kan eller alltid påverkar hjärtstimulatorer.

För ett par veckor sedan kom ett larm om att mp-3spelaren iPod kan störa pacemakerfunktionen tillfälligt. I Lund undersöker vi just nu det problemet. Av 25 undersökta pacemakerpatienter har vi inte sett någon störning av pacemakerfunktionen då man lägger en iPod över pacemakern (vilket man inte bör göra – denna regel gäller all elektrisk apparatur!). Njut av din mp-3 spelare i sommar men förvara den t.ex. i bröstfickan på motsatta sidan om du har en pacemaker eller en ICD tills vi vet lite mer.

Trevlig sommar önskar vi på pacemaker/ICD-info!