Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Nyhetsbrev april

img_14181_400.jpg

Med vårens ankomst fylls tidningarna med bilreklam, då denna årstid anses lämplig för att införskaffa en ny bil. Reklamtexterna överträffar naturligtvis varandra. I slutet på mars hade en av de största biltillverkarna en helsidesannons i dagspressen med rubriken: ”Höj pulsen och sänk den. Samtidigt”.

Den aktuella bilmodellen är så körglad, enligt texten, att hjärtat ”slår lite extra”. Kan denna bilmodell kanske ersätta en pacemaker? En nackdel skulle naturligtvis vara att man måste köra bilen hela tiden för att ge hjärtat det lilla extra. Annonsen fortsätter att intressera hjärtpatienter så till vida att man sitter så bekvämt i bilen att man ”kan slappna av och låta hjärtat hitta en behaglig rytm.”

En behaglig hjärtrytm är väl något som vi alla skulle vilja ha, inte minst de patienter som t.ex. har förmaksflimmer. Så bilindustrin börjar nu tänka på våra hjärtan. Om bara lite vetenskap kunde bevisa att deras reklamlöften håller har vi hjärtläkare fått ytterligare en behandlingsmetod mot arytmier nämligen en ny bil.