Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Den nya ultraljudsutrustningen eller röntgenkamrorna på flygplatser är ingen fara för pacemakerpatienter och ICD-bärare

Efter ett misslyckat bombförsök på ett plan till USA i december 2009 har flera storflygplatser ökat sina säkerhetskontroller. Med olika sofistikerade apparater vill man försöka avslöja om en passagerare har några explosiva ämnen i kläderna. Man har börjat använda så kallad helkroppsskanning, som ger en datorbild av passageraren mer eller mindre avklädd.

24scan2_lg_0.jpg
Säkerhetsscanning på Phoenix Flygplats.
Foto: Tom Tingle/The Arizona Republic,
via Associated Press.

Dessa bilder kan avslöja om t ex sprängmedel är fasttejpat på kroppen som det var på den terrorist, som misslyckades med att spränga planet på väg ner till Detroit.

Här hjälper det inte med att avslöja explosiva ämnen med de ”vanliga” magnetbågarna som de flesta flygplatser nu har. Med de nya detektorerna använder man sig av en svag röntgengenomlysning eller också av ultraljudsvågor. Med dessa metoder får man en bild av den ”nakna kroppen” dock utan att alltför intima detaljer avslöjas. Olika föremål inne i kroppen kommer att ses på datorskärmar som pacemakers, ICD-dosor, konstgjorda leder, silikonbröst m.m. Bilderna tas bort ögonblickligen efter att passageraren passerat kontrollutrustningen.

Många har protesterat mot dessa kontrollmetoder och anser att de är ett hot mot individens integritet. Men flygsäkerheten kommer i första hand och vi får leva med alltmer omfattande övervaknings- och säkerhetskontroller.

Ingen fara

Pacemakerpatienter och ICD-bärare behöver inte vara oroliga för den nya ultraljudsutrustningen eller röntgenkamrorna på flygplatser. Inga rapporter har kommit att dessa kan påverka patientens hjärtstimulator. Vapenbågarna (magnetkontroll) kan påverka pacemakern/ICD:n någon sekund just när man passerar bågen men programmet ändras inte. Det är möjligt att dessa bågar försvinner när det nya systemet användes.

Vi bevakar nya rapporter från respektive myndighet och meddelar om något nytt skulle hända.

OBS! Ta alltid med pacemakerkortet på en utlandsresa fram för allt till USA. Hittar Du inte kortet be att få ett nytt. Gå inte igenom någon utrustning utan att tala om att Du har en pacemaker/ICD.

Med bästa hälsningar,
Thomas Fåhraeus

Komplettering 2010-01-12

I pacemaker- och ICD-bärarnas intresse försöker vi hitta så mycket information som möjligt angående säkerhetskontroller vid flygplatser som just nu skärps efter senaste bombförsöket i USA. Här följer lite mer kompletterande information.

Röntgenskanner (eng: Metal-detector-Body scanner) är en slags diagnostisk röntgengenomlysning av passagerare som checkar in under några sekunder. Strålningen är mycket svagare än vid röntgenundersökning på sjukhuset och kommer inte att ”lagras” i kroppen. Röntgen avslöjar inte bara metallvapen utan även explosiva ämnen, narkotika och ev insmugglade ädelmetaller enligt specifikationen. Det finns inga uppgifter att denna eller liknande flygplatsröntgensystem skulle påverka pacemaker- eller ICD system. Det verkar som USA satsar mest på röntgentekniken just nu på flygplatserna.

En annan typ av helkroppsskanner är en apparat som skickar ut ultraljud. Exakt hur den fungerar vet vi inte, men ultraljud skall inte påverka hjärtstimulatorer heller.

En tredje typ av är mikrovågsskanner. Här bör patienten inte komma för nära bågarna (inte närmare än 2 dm) och eventuell passage bör gå fort. Det bästa är att visa sitt pacemakerkort och gå vid sidan av dessa bågar. En vanlig undersökning görs då med en metalldetektor som sänder ut ett magnetfält. Förmodligen sker en diskret kroppsvisitering också.

Vi forskar vidare på vad som just nu skrivs om helkroppsskanners och hjärtstimulatorer. Informationen är bristfällig.

Glöm ej vårt råd att alltid ta med pacemakerkortet på utlandsresan!
Thomas Fåhraeus (i samarbete med Eva Clausson, Medtronic, Järfälla)