Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Magnetkameraundersökning

2 svar [Senaste inlägg]
tobias.henriksson
Offline
Joined: 2011-06-14

Hej,

Jag har en fråga just om pacemaker och magnetkamera.

Jag drabbades av en ryggskada (kotkompressioner) för ett par år sedan, och jag har forfarande besvär av dessa skador. Via datortomografi och vanlig röntgen har man konstaterat att jag har pålagringar av ben vid några av kotorna som skadades (i övergången bröstrygg och ländrygg) och att man därför tror att jag har ngn form av disk-skada också.

Nu syns inte diskarna på varken vanlig röntgen eller DT, utan ortopedläkarna vill helst ha en magnetkameraundersökning av min rygg - vilket min hjärtläkare sagt nej till.

Jag har en St Jude Zephyr-dosa (fr 2009) och en lead från Medtronic som sattes in när jag fick PM 2001. VVI-PM för övrigt - om det har ngn betydelse.

Min hjärtläkare var inte så påläst i just detta ämne, men hans spontana reaktion var som sagt nej till MRI.

Jag har ju hört talas om Medtronics system med MRI-säker lead och dosa, men tyvärr så tänkte man inte på att sätta in ett sådant system när jag fick en ny dosa där i slutet av 2009 - ett antal månader efter min skada.

Så min fråga är helt enkelt OM det går att göra en undersökning; om ngn speciell klinik gör såna här undersökningar? Eller är det i praktiken nej till magnetkamera om man inte har ett MRI-säkert PM-system?

I ett svar gällande induktionshällar såg jag att svaret blev ungefär att "magnetkamera kan göras ibland - med vissa restriktioner". Beror dessa på PM-systemet i sig, eller på andra faktorer?

Jättetacksam för svar!

MVH,

Tobias Henriksson
Gävle