Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Magnetiska fält

1 reply [Senaste inlägg]
HasseL
Offline
Joined: 2016-11-10

Det pratas mycket om magnetfält (EMF) som kan störa en Pacemaker. Detta i största allmänhet men jag har inte hittat någon saklig information.

Det finns två typer av EMF:

  • Ett som är ett magnetiskt växelfält och uppkommer ur växelström och bildas runt strömbanor. Från t.ex. elmotorer, transformatorer och liknande. Denna typ mäts i Tesla (T).
  • Den andra typen är ett elektriskt växelfält och uppkommer ur växelspänning. Det bildas mellan föremål med olika spänning. Denna typ mäts i Volt/meter (V/m).

Jag har bara hittat lite "luddig" information som att man inte ska stå för nära en induktionshäll. Svetsa kan vara farligt? Det finns många typer av elsvetsar med sannolikt väsentligt olika stora EMF. Troligen är olika PM olika känsliga för EMF.

Att mäta magnetfält är enkelt och det finns många små och billiga magnetfältsmätare som kunde vara bra att ha till hands för många i olika livs- och arbetssituationer men var finns gränsvärden för Pacemaker/EMF att hitta? Och vilken typ av EMF är farlig?
Vet någon mer om detta?