Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Induktionshäll eller inte

10 svar [Senaste inlägg]
Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17

(Uppdaterad 2009-03-02)
Jag trodde först att det här på pacemaker-info.se fanns mycket skrivet om induktionshällar, men jag har bara hittat följande 5 trådar.

Pacemaker och induktionsteknik på spishällar
I broschyren till vår nya induktionsspis...
Hej, Jag har köpt en induktionshäll ...
... nybyggt hus med induktionsspis ...
Vad är strålning

Jag har själv aldrig känt någon påverkan från min induktionshäll, men jag följer alltid följande regler.

A) Lyft aldrig något kokkärl från hällen utan att först stänga av den aktuella kokzonen (plattan).

B) Använd aldrig kokkärl vars botten är mindre än den aktuella kokzonens markerade yta samt var noga med att kokkärlet är symetriskt placerat över den markerade ytan.

C) Använd inga tunna plåtkastruller utan bara sådana kokkärl som är avsedda för induktionsuppvärmning

D) Arbeta alltid med raka armar för att maximera avståndet till hällen

E) Använd inte hällens "powerfunktion" om den har en sådan, utan nöj dig med "9" som högsta effekt.

Om någon annan person bryter mot dessa regler är det inte farligt för pacemakerbäraren om hon/han bara håller sig på lite avstånd från spisen (en meter räcker säkerligen).

Som Thomas säger skall man givetvis vara försiktig, men har man som jag bara en sjuk sinusknuta och en modern pacemaker tycker jag det verkar drastiskt att slänga ut induktionshällen.

Jag har talat med Electrolux och bett dem berätta hur spektrummet hos magnetstrålningen ser ut. Det i sin tur borde vara nyckeln för att bedömma vilken risk det är att pacemakern blir lurad av induktionshällen. Jag fick dock rådet att höra vidare med SEMKO som gjort elmiljömätningar på induktionshällar. Den aktuelle provningsingenjören på SEMKO meddelar dock att man inte gjort några mätningar som visar den magnetiska strålningens vågform. Han änvisar tillbaka till Elektrolux. Vi får se vad vi får ut av detta.

Under tiden rekommenderar jag en läsning av "Do induction cooktops interfere with cardiac pacemakers?".
Artikeln reder ut många begrepp, ger praktiska råd OCH avdramatiserar riskerna med induktionshäll.
Den styrker mina punkter A - D ovan men påpekar även att det kan vara olämpligt att använda metallredskap i kokkärlet eller att samtidigt hålla i kokkärlet och vidröra diskbänken eller andra jordade föremål.