Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pulsfall vid träning.

Hej! Har lite undringar angående hur min puls beter sig under träning. Är 28 år, frisk utan mediciner, tränar ca 5 dagar i veckan.
Vid träning och hög ansträngning kan jag få pulsfall. Om min puls går högt, ca 185 går kan den plötsligt gå ner till ca 80 på bara kanske högst nån sekund, orken tar alldeles slut och det är inte så mycket att välja på än att stanna upp. Ej svimningskänsla. Efter ca 10 sekunder brukar jag repa mig och pulsen går upp till ca 130-150 ganska snabbt. Efter ytterligare 30 sekunder kan man börja köra på igen.
Skaffat mig en pulsklockan för att kunna kolla upp vad som händer när jag blir sådär orkeslös. Känner nu ganska tydligt när ett "fall" börjar närma sig så då kan jag ta det lite lugnare och därmed undvika fallet.
Vad kan detta vara och bör jag söka vårdcentral?
Tacksam för svar!
MVH Karin

Hej Karin,

Om man får en så pass snabb sänkning av pulsen, kan det det tala för att impulserna från sinusknutan blockeras, sk AV- block. Det är ganska typiskt att vid för hög förmaksfrekvens så "orkar" inte alltid AV- noden med att föra ner impulserna till kamrarna och släpper då bara igenom ibland var annan impuls t ex.När, som du noterat, vilar och förmaksimpulserna minskar, så kommer kamrarna igång vid 130 , som du skriver.

Du kan läsa mer om det på denna sida under fördjupningar. Det kan finnas andra förklaringar också.

Du bör söka läkare, få EKG- kontrollerat och gärna be att få ett arbetsprov med EKG utfört. Man skulle också vilja registrera din puls när du tränar med sk 24 timmars Holter-EKG.

Har du inga symptom i vila är inte detta farligt och betyder inte att du har någon hjärtsjukdom. Men man bör kolla hjärtats retledningssystem.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund