Om-operation?

14 svar [Senaste inlägg]
SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14

Hej,

Jag har tidigare skrivit om att jag känt mkt av min PM (som jag fick för ca 2 månader sedan). Förra veckan var jag på mitt första återbesök och man drog då ner volten rejält, till ca 1 volt om jag inte minns fel. Mitt hjärta går för det mesta av sig självt. I förmaket hade PM varit igång i 2% av tiden men i kammaren 25% (har besvär kvällar och nätter mest). Läk sa att mina känningar av PM ev skulle försvinna när volten minskades. Men så blev det inte. Möjligen litet. När jag sitter och skriver detta måste jag sitta helt rak i ryggen för att inte känna av PM; jag känner hårda pick, som om någon satt i hjärtat och snärtade med ett finger mot hjärtväggen - om någon förstår...;) När jag nyss nattade min dotter snärtade/pickade det nästan så det gjorde ont när jag låg på vä sida. Enl personal på den arytmienhet jag går på kan mina besvär bero på någo av 3 saker:
1) PM aktiverar diafragman (men det tror jag inte för picken känns I hjärtat)
2) En elektrod kan ha fäst precis på en nerv
3) Jag har helt enkelt otur och är en sån som känner av PM.

Ev blir det om-operation för min del, inget jag ser fram emot. Läk sa att det ju alltid föreligger en infektionsrisk.

Är det någon "där ute" som känner igen sig? Jag känner inte av PM hela dagarna utan det kommer då och då, särskilt kvällar. I kväll mer än vanligt. Att känna av den så ofta gör att man ständigt påminns om att man har PM men framför allt är det fysiskt obehagligt.

Hälsningar SannaB

lenborje
lenborjes bild
Offline
Joined: 2007-04-05
Jag känner igen mig i att

Jag känner igen mig i att jag har svårt att sova på vänster sida. Det verkar som att jag känner "extraslag" mycket mera då. Jag har vant mig vid att sova mestadels på höger sida. Det kan gå bra att sova på vänster sida, så det är inte helt omöjligt, men min PM arbetar mindre än din.

Jag fick gå på ganska många omkontroller och testa många parameterjusteringar innan jag blev nöjd. Kanske jag bara vande mig, och skulle ha gjort det ändå?

/Lennart

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Kan heller inte sova på vänster sida

Min PM arbetar c:a 15% både i förmak o kammare.
Jag kan absolut inte ligga på vänster sida när PM arbetar. Då blir "pickandet" alldeles för påtagligt.
Lyckligtvis har jag alltid föredragit att sova på rygg - så i praktiken har jag inga problem.
På dagen då jag råkar känna av PM blir jag bara glad. Det visar ju att den behövs och att jag annars hade mått risigt eller rent av svimmat.
Det är nu 9 månader sedan jag fick min PM. Jag känner allt mindre av den och tänker nästan bara på den då jag råkar få syn på den i spegeln i badrummet på morgonen och kvällen. Ärret är nästan helt osynligt, men man kan skönja konturerna av den lilla burken.

/Per

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
Skönt att höra

SannaB

Skönt att höra att fler upplever samma sak, tack för era rader! Idag ringde jag arytmienheten och pratade med en sjuksköterska som i sin tur rådgjorde med den överläkare som opererade in min PM. Sköterskan sa att i allmänhet verkar kvinnor känna mer av sin PM än andra, särskilt de som är tunt byggda (vilket jag är), kanske beroende på att kvinnor har mindre hjärtan och är mindre i allmänhet. Läkaren jag träffade på återbesöket förra veckan sa som sagt att det ev kunde bli aktuellt med en ny operation för att flytta den ena elektroden. Men överläkaren lät genom sköterskan hälsa att det inte alls behöver vara så och att det mest troliga är att jag helt enkelt känner när min PM arbetar, oberoende av nerv. Tydligen sitter elektroden en bra bit från den nerv som brukar ge känningar. Så olika bud alltså. Men överläk är den mest erfarna så kanske får man gå på hennes linje. Nytt besök inbokat i juli. Sedan volten minskades tycker jag också att jag känner av PM något annorlunda, det är oftare mer "dova" pick/stimuleringar än tidigare.

Hälsn Sanna

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
"pickande"

Hello friends!

Jag går på min pacemaker till 100%.
Jag kan absolut inte vare sig ligga el sova på vänstra sidan. Dels skaver det och dels känns pickandet mera. (en hel del undersökningar inom sjukhusvärlden göres liggande på den sidan, så ibland måste jag ligga där med skavandet o tickandet, inget farligt händer ju, men det är inte så mysigt..)
I perioder har jag upplevt pickandet väldigt mycket. Någon period så kom liksom slagen ut mot någon nerv/muskel i axeln och axeln o vänster armen pickade/rörde sig lätt..
Jag har tänkt att det bara är att acceptera att pickandet kommer o går. Att det är ok att det är så.
Så Sanna "dra inte igång" en om-operation i onödan..utan känn efter om du kan "stå ut" med pickandet o obehaget..Men handlar det om andra gejer att det inte funkar som det ska osv, ja då måste du ju om-opereras, så klart.
Kram Susanna

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
pick pick

SannaB

Hej Susanna och alla andra!

Tack för all feedback! Då förstår jag att det är vanligt och naturligt att känna av PM. När jag fick PM så lät det som att man inte skulle känna av den alls. Inte i några foldrar har det stått om "pick". Just nu kom jag in efter att ha sprungit efter barnen som cyklat och jag är så lättad över att inte vara rädd att få en takykardi-attack eller att AV-knutan ska bromsa = otäck känsla. På det sättet är det skönt med PM. Att för resten av mitt liv vara mer eller mindre uppmärksam på mitt hjärta, ja, det är "bara" att acceptera.

Trevlig helg till alla!

Hälsn Sanna

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Pacemaker och pickande

Hej allihop,

"Pickande" är ju ingen medicinsk term men jag gissar att det är svaga stötar ni känner runt pacemakerdosan.

De som har sk unipolära elektroder har en pacemaker där metallhöljet utgör en pluspol dvs är elektriskt laddad. Om pacemakern flyttar sig lite när man ligger på den kan små nervtrådar "stimuleras" och man känner svaga ryckningar.
Även om man har en bipolär elektrod kan detta fenomen ske om pacemakern är programmerad till sk unipolär stimulering. Här kan man dock säga till om detta på mottagningen så kan pacemakern programmeras om till bipolär stimulering och pacemakerhöljet har då ingen ström.Ni kan läsa om elektroder på denna webbsida.

Vem har då unipolära eller bipolära elektroder? Det är en bra fråga som man brukar säga. Det kan stå i pacemakerkortet men man kan ju också fråga vid återbesök.
Bästa hälsningar.

Thomas Fåhraeus

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Vad vi menar med "pickningar"

Jag känner pickande ibland vid pacemakern, men allt som oftast runt hjärtat och musklerna kring de nedre revbenen när jag ligger på vänster sida. Pickningarna påminner om "ticks", men beror definitivt på pacemakern eftersom de har samma frekvens som "lägstapulsen". Var pickningarna känns mest beror i hög grad på kroppsställningen.
Totalt sett känner jag pickningar endast en bråkdel av den tid som pacemakern skickar stimuleringspulser.

Som jag skrivit tidigare är pickningarna inget problem för mig. Snarare är det en bekräftelse på att pacemakern arbetar.
Av samma anledning skulle jag inte välja bipolär stimulering eftersom det omöjliggör att se pacemakerns stimuleringsspikar på ett EKG. Det är ju inte alla sjukhus som har tillgång till specialutrustning för pacemakrar.

/Per :-)

lenborje
lenborjes bild
Offline
Joined: 2007-04-05
Bipolär eller Unipolär?

På mitt pacemakerkort är det tydligt angivet att jag har bipolära elektroder. Jag känner heller inte riktigt igen era beskrivningar av "pickningar"; att jag har svårt att sova på vänster sida beror mera på att jag känner mina egna hjärtslag så tydligt då, och jag märker ibland när PM går in och tar över. Min PM sitter f.ö. på höger sida, och jag har inga svårigheter att sova på den sidan.

Så jag undrar om vi skulle kunna göra en mini-enkät och kontrollera om ni som har "pickningar" har unipolär stimulering?

/Lennart

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
bipolär

SannaB

Hej! På mitt PM-kort står: Endocardial-bipolar (både förmak och kammare).

Kanske beror det på hur man definierar "pick"? Jag känner mindre av dessa pick nu sedan volten drogs ner men jag känner ofta av mina hjärtslag stimulerade av PM och de känns på ett helt annat sätt än vanliga slag, litet hårdare kan man säga. "Snärtigare".

Hälsn Sanna

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Ny tråd

Denna diskussion/tråd verkar fortsätta på
http://www.pacemaker-info.se/node/807
Per :-)

Hanna Göransson
Hanna Göranssons bild
Offline
Joined: 2014-03-02
Att läsa alla era

Att läsa alla era kommentarer, som precis beskriver det jag upplever, är på ett sätt skönt då jag får reda på at jag inte är ensam. Jag är 24 år med ett AV Block III, fick min PM för snart 5 veckor sedan. Precis som ni skriver fick jag höra att jag inte skulle känna av den alls. Vilket jag heller inte gjorde till en början. På återbesöket däremot gjorde dom nya inställningar och jag kände då det här "snärtiga pickandet" flera ggr per dag. Fick då ställt om PM som den var inställt från början och då försvann det under dagtid. Däremot om jag ligger i en viss ställning på vänster sida så kommer det tillbaka med rejäl fart och försvinner inte förrän jag snabbt byter ställning. Jag känner att det är väldigt tydligt i hjärtat som det känns, på samma sätt som innan dom ställde tillbaka den till mina "ursprungs" inställningar. Vad jag förstår efter att ha läst era erfarenheter här är det många som väljer att leva med den här känslan och att det är ofarligt, har jag förstått rätt då? Vill absolut till allra högsta grad undvika en om-operation. Tack för ett fantastiskt forum, det har hjälpt mig och all min oro och ångest kring allt det här väldigt mycket. Bara känslan av att inte vara ensam gör det så mycket lättare.

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Dina upplevelser är mycket

Hanna, Dina upplevelser är mycket lika mina.
Du skriver inte vilka inställningar man justerade, men jag gissar att minst en av dina två elektroder är inställd som unipolär.
Det innebär att strömmen från elektroderna går tillbaka till pacemakern via Din kropp och inte elektrodsladdarna. Det är därför Du känner pickningarna.
Beroende på hur Du ligger så trycks organ och vävnader ihop på olika sätt vilket påverkar vilken väg strömmen tar och därmed i vilken grad Du känner av pickningarna.

Elektroderna går enkelt att ställas om så att de blir bipolära. Då går strömmen också tillbaka genom elektrodsladdarna och därmed slipper man helt pickningarna.
Då inställer sig frågan om det är lämpligt att elektroderna är inställda som bipolära.

Eftersom Du har AV-block III är det mycket viktigt att stimuleringen av kammaren fungerar i alla lägen. Jag har uppfattat det som att unipolära elektroder är något säkrare än bipolära och därför kan jag tänka mig att läkarna föredrar att Du behåller unipolär elektrod för kammaren.

Stimulering av förmaket är vad jag förstått inte lika viktig och där borde det inte vara något problem att ha bipolär elektrod.

Jag hade tur och det räckte att ställa om förmakets elektrod till bipolär för att pickningarna helt skulle försvinna.

Hanna Göransson
Hanna Göranssons bild
Offline
Joined: 2014-03-02
Hej Per! Tack för ditt

Hej Per! Tack för ditt välskrivna svar, det skapar utan tvekan större förståelse till varför jag möjligtvis känner som jag gör. Jag ska ringa min mottagning idag och boka tid för ett nytt återbesök, förhoppningsvis är det bara ännu en inställning som ska till och det gör mig väldigt mycket lugnare. Jag är inte helt säker på vilka inställningar man gjorde, men precis som du beskriver så är elektroden i förmaket bara en extra säkerhet då jag i dagsläget inte behöver någon pacing där. Tack för att du tog dig tid att dela med dig av dina erfarenheter och ha en fin dag vidare!

Hanna Göransson
Hanna Göranssons bild
Offline
Joined: 2014-03-02
Hej Per! Tack för ditt

Hej Per! Tack för ditt välskrivna svar, det skapar utan tvekan större förståelse till varför jag möjligtvis känner som jag gör. Jag ska ringa min mottagning idag och boka tid för ett nytt återbesök, förhoppningsvis är det bara ännu en inställning som ska till och det gör mig väldigt mycket lugnare. Jag är inte helt säker på vilka inställningar man gjorde, men precis som du beskriver så är elektroden i förmaket bara en extra säkerhet då jag i dagsläget inte behöver någon pacing där. Tack för att du tog dig tid att dela med dig av dina erfarenheter och ha en fin dag vidare!