Yngre med ICD?

15 svar [Senaste inlägg]
alangeria
Offline
Joined: 2009-12-31

Jag fick min Icd inop 29 december 2009 i Umeå. Jag mår efter omständigheterna bra och allt har gått bra hittils. Detta kom mycket oväntat för mej då jag hade ett hjärtstopp 19 dec och låg på sjukhus nedkyld/sövd i några dagar och sedan skickades vidare till Umeå för att få inop en icd. Har aldrig haft några problem med hjärtat eller känningar innan deta hände. Jag är relativt ung (41år) och tycker det skulle vara intressant att höra om andra i yngre ålder vart med om ungefär samma och hur det funkar att leva med icd:n. Kanske någon haft den så länge att de hunnit byta batteri? Hur var den op isåfall? Snabbare äterhämtning än efter 1a op? Äter ni Seloken? Har ni biverkningar?

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Hejsan! Jag har inte haft

Hejsan!
Jag har inte haft samma problem som du och har heller ingen ICD. Däremot planerar vi att ha en träff oss pacemaker och ICD-bärare emellan. Då finns säkert möjlighet att träffa andra med liknande problem eller få mer information.

alangeria
Offline
Joined: 2009-12-31
Träffar

Det är sådana här gånger det känns trist att landet är så avlångt med stora avstånd. Det är svårt att hitta träffar häruppe i norr...

Lena
Offline
Joined: 2009-11-06
Yngre med ICD

Jag är 51 år och fick min ICD inopererad 080404. Min historia är väldigt lik din.Fick hjärtstopp och blev inlagd i Örebro. Har aldrig förut haft hjärtproblem, så det kom som en chock. Förutom arytmi hade jag v.kammarblock och svår hjärtsvikt. Jag minns att alla sa;-du kommer att bli sååå pigg efter operationen. Problemet var ju att jag varit jättepigg tills hjärtstoppet, så jag kände mig mest eländig. Men jag är jättenöjd med min lilla dosa och uppföljningen från sjukvården. Har inte haft nåt tillslag än, men känner att dosan går in ibland, men det känns bara som en trygghet. Jag äter Seloken och Ramipril. Upplever lite yrsel och trötthet, torrhosta, men inte nåt värre. Lever nu ungefär som innan, är väl lite försiktigare kanske. Jag rider t.ex. inte ut i skogen själv eller tar en långpromenad utan mobilen. Var sjukskriven ca. 5 månader efter operationen. Men visst tar det ett tag innan man vågar göra ansträngande saker igen. Fast i höstas fjällvandrade jag faktiskt utan problem. Lite otrevlig känsla bara när pulsen inte går upp, fast man går i en brant backe. Så du kan i stort leva som vanligt.

alangeria
Offline
Joined: 2009-12-31
Tack för svaret :) Jag är

Tack för svaret :) Jag är sjukskriven februari månad ut nu och tänkte rova börja jobba någon timme bara till att börja med. Trappade du upp jobbtiden eller jobbade du 8 timmar direkt?

Lena
Offline
Joined: 2009-11-06
Jag trappade upp sakta. Har

Jag trappade upp sakta. Har ett rätt stressigt jobb, kundtjänst/spelhörna på Coop. Jobbar bara halvtid p.g.a. en arbetsskada. Men det kändes jättebra att kunna börja jobba igen ! Berättade för mina jobbarkompisar hur det låg till, ifall jag skulle få ett tillslag. Så försök och ta det lite i etapper så du själv "hänger med" i huvudet och kroppen. Tror inte Försäkringskassan protesterar. Sköt om dig !

alangeria
Offline
Joined: 2009-12-31
Börjat jobba nu...

För två veckor sedan ringde jag till försäkringskassan och sade att jag ville prova jobba fast jag var sjukskriven och de blev lite "paff" när man ville jobba ;) Har jobbat ca 2,5timmar/per dag nu och det har gått bra även om jag blivit lite trött och virrig i huvet mot kvällen. Nästa vecka tänkte jag trappa upp och jobba 4timmar. :) Så skönt att vara igång och fungera i vardagen igen!
Jag jobbar i butik och det kan vara rätt stressigt stundtals. Jag försöker ta det lite lugnare och inte stressa upp mej och ta det lite lugnare, det har funkat bra. Rekommenderar att prova på att jobba, det stärker en och hjälper till att piggna till.

ebertil
Offline
Joined: 2009-01-11
Hej, Jag är 44 år "ung"

Hej, Jag är 44 år "ung" Har haf ICD lite drygt 1 år. Även jag fick fick hjärtstopp helt oväntat utan tidigre problem. Typ samma historia som ni. Min ICD funkar fint, har fått 3 tillslag, första kom på natten efter operationen, mycket obehagligt.
Fick 2 tillslag i Nov 2009, i sömnen, fattade inte att det hänt, vakanade bara av ett ryck, men misstänkte att den slagit till och åkte till sjukhuset för att kolla, där de såg 2 tillslag. Känner mig väldigt nöjd med min ICD, som räddat mitt liv 2 ggr nu. Lever i stort sett normalt. Jag började jobba ganska snart efter 1'a gången, ca 1 månad. Men tycker inte det var bra att trappa upp, jag försökte göra ett heldags jobb på 2,5 h, blev bara stressig, kändes bättre att jobba heltid och ta det lugnare.

alangeria
Offline
Joined: 2009-12-31
Tillslag...

Blev nyfiken och måste fråga ang dina tillslag. Hur kändes dem? Du skriver att det du hade natten efter op var mkt obehagligt. De andra två du fick i sömnen var inte obehagliga/smärtsamma? Jag har inte haft några tillslag själv än men å andra sidan är det bara ca 2,5månad sedan min op.

ebertil
Offline
Joined: 2009-01-11
Hej, Första tillslaget var

Hej, Första tillslaget var som jag sa natten efter operationen, de hade även gjort biopsi före operationen, så min hjärtrytm var riktigt usel. Hade väldigt svårt att somna, tillslaget kom precis vid insomnings ögonblicket, tror jag. Det kändes som en hästspark inifrån, och som det blixtrade till i ansiktet. efter det blev hjärt rytmen normal igen, fast det var ändå svårt att somna. Men som sagt mycket obehagligt, men kändes inget efteråt
Mina andra 2 tillslag kom i november, dvs ca 10 månader senare, i sömnen, jag vaknade av att jag "flög upp " ur sängen, ungefär som man väcks bryskt av någon. jag fattade inte att det var ICD,n. Gick till jobbet som vanligt och nästa natt hände exakt samma sak, lustigt nog nästan exakt samma tid. Började misstänka att det var ICD's, så jag åkte in till sjukhuset akut, då det var lördag. De läste av ICN's först på måndagen men och konstaterade vad jag misstänkte. Men som du förtår är jag väldigt nöjd att ha min ICD. En annan lustigthet var att 2 dagar innan mitt andra tillslag sa min doktor att jag kanske aldrig skulle få användning av min ICD, då alla mina undersökningar visade så normala värde, ex arbets EKG.

Lena
Offline
Joined: 2009-11-06
Tillslag

Lena Jag har haft min ICD i 2 år och ännu inte haft nåt tillslag. Min fråga är om man bör åka in till sjukhus om man får ett ? För det innebär ju att man haft ett hjärtstopp. Jag har flera fel på "pumpen", v.kammar block, hjärtsvikt och arytmi(som jag nog fått av hjärtmuskelinflammation). Så skulle jag få ett tillslag på jobbet, ve och fasa, lovar jag att mina jobbarkompisar skulle ringa ambulans, men man vill ju inte vara mesig och åka in i onödan. Hur gör man ?

ebertil
Offline
Joined: 2009-01-11
Sjukhus efter tillslag

Hej, Definitivt åka till sjukhus efter tillslag.
Jag fick ett tillslag en natt, fattade inte att det vart tilslag. Nästa natt hände det igen, var inte heller då säker, jag låg och sov så jag märkte bara att jag vaknade av ett ryck. På morgonen åkte jag till sjukhust och de la in mig till och avvaktade någon som kunde läsa av ICD'n. Numera har jag en apparat hemma som trådlöst läser av min ICD 1 gång/vecka och skickar in resultatet via telefon till sjukhuset. Sedan ringer de om något är fel. OBS! de har sagt till mig att om jag får tillslag måste jag åka in. Jag känner mig inte "mesig" om jag åker in. Du kanske inte behöver ringa ambulans, någon kan skjutsa (som i mitt fall) men det beror väl på hur du mår efter tillslget såklart. Men bättre att åka 1 gång för för mycket än 1 gång för lite, right?

Lena
Offline
Joined: 2009-11-06
Tillslag

Lena
Jättetack för ditt svar ! Jag har också en Medtronic avläsare som skickar varje natt. Är med i en testgrupp. Visst känns det tryggt att ha en sån ! Jag menade inte att man var mesig, utan det är nog ett försvar jag har. Låtsas jag att det inte är så farligt, så är jag inte så sjuk. Lite "strutsmentalitet". Håller definitivt med om att det ju är bättre att åka en gång för mycket. Skönt att veta hur man ska göra i alla fall. De sa nog säkert detta på sjukhuset när jag fick ICD:n, men man tog inte in all info. Allt blir ju så traumatiskt när man fått ett hjärtstopp.

ebertil
Offline
Joined: 2009-01-11
Jag förstår

Man vill ju gärna glömma bort ICD'n. Är ju inte kul att ha en inopererad, men om man tänker på alternativet, så är ju valet lätt. Men det är ju viktigt att man försöker leva normalt ändå. Annars är det ju inte gött att leva.

Elinjacobsson
Offline
Joined: 2018-10-17
Hej, jag fyllde nyss 16 år i

Hej, jag fyllde nyss 16 år i september och drabbades av ett hjärtstopp i somras, och fick en icd inpopererad. Min icd deffade två gångar i somras vilket var riktigt obehagligt och gjorde riktigt ont. Utredningen pågår fortfarande men trots allt mår jag helt okej, har väldigt mycket biverkningar av min hjärtmedicin men annars mår jag helt okej.

Elinjacobsson
Offline
Joined: 2018-10-17
Har ju dock varit en väldigt

Har ju dock varit en väldigt tuff sommar, mycket som jag brukade göra fick jag inte göra, det tycker jag har varit väldigt tufft, att inte kunna gjort de jag velat, och att min sommar blev inte som jag tänkt mig. Nu har det gått tre månader sen mitt hjärtstopp var och ingen vet anledningen vilket är väldigt jobbigt. Ska som snarast göra ett ingrepp i Umeå där dem bränner bort en extra gång i mitt hjärta, eftersom jag har ganska ofta hjärtklappningar.