Fel på pacemakern?

3 svar [Senaste inlägg]
Viola
Offline
Joined: 2010-07-20

Någon som varit med om att få lägre puls än vad pacemakern är inställd på? Jag hade 48 och 51 i puls vid mätningar en gång fastän pacemakern är inställd på 60. Det hände inget men jag blev lite nojig. Man kunde ju tänka att det var mätaren som inte kände alla slag men jag har inte sett sådana resultat sedan jag börjat med pacemakern, vare sig förr eller senare. Någon dag tidigare hade jag också reagerat på att pulsen kändes långsam, kände glesa distinkta slag och inga "fjudeluttar" därimellan men då kollade jag med mätaren och då var pulsen högre, men kanske pulsen tillfälligt var så låg då? Jag ska nu få en tid för att kolla pacemakern fastän läkaren inte trodde på mig riktigt. Det vore ändå intressant att höra om det finns någon här som har synpunkter.

lenborje
lenborjes bild
Offline
Joined: 2007-04-05
Det har vid enstaka

Det har vid enstaka tillfällen hänt att jag upplevt det som att pacemakern "kämpat" med att få mitt hjärta att slå. När jag själv kollat pulsen har den ändå varit 55, vilket är den minimipuls min pacemaker är inställd på. Ändå har jag alltså upplevt det som jobbigt.

Normalt sett ska man ju inte känna när pacemakern stimulerat hjärtat. När man på kliniken "provkör" pacemakern märker jag inget speciellt även om pacemakern stimulerar hjärtat kontinuerligt.

Däremot kan jag känna när pacemakern börjar eller slutar stimulera. Då kan hjärtat "gå i otakt" men bara för ett enstaka slag.

Jag har diskuterat det med min klinik, och hypotesen (i mina egna lekmannatermer) är att om jag skulle ha en serie spontana extraslag så skulle det kunna få pacemakern att "gå av och på", kanske vartannat slag, och att detta kan upplevas som jobbigt. Kanske är det något sådant du känt.

Viola
Offline
Joined: 2010-07-20
Tack för din kommentar

Tack för din kommentar lenborje. Jag brukar känna aktiviteten från min pacemaker som ett tickande i armhålan, lite tryggt, småtrevligt sådär. Men nu kan jag känna det där tickandet vid mycket högre puls än 60 fastän jag är i vila. Pacemakern ska vara inställd på att hjälpa till vid aktivitet men kanske den tolkar mig gasiga mage som att Jag springer maraton - vad vet jag ;-)

Att jag uppmärksammade låg puls var mer en händelse, att jag kollade mycket för jag tyckte det växlade fram och tillbaka mellan flimmer och cinus, kände mig inte så direkt påverkad mer än att jag blev nojig vid tanken på att man kanske inte kunde lita på pacemakern. Jag har fått en tid nästa vecka att kolla upp pacemakern och det känns skönt.

Viola
Offline
Joined: 2010-07-20
Nu har jag fått min pacemaker

Nu har jag fått min pacemaker kollad och den fungerade. Min mätning av pulsen som jag fick till 48 förklarades med att en pulsmätare man har runt armen inte känner de hjärtslag som inte pumpar blod men pacemakern registrerar alla slag. jag fick också grundinställningen höjd till 65 nu så kanske det påverkar min berg och dalbana vad gäller pulsen lite.