Enligt fysikens lagar kan man inte mäta något utan att påverka det man mäter

2 svar [Senaste inlägg]
Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17

Hej Torbjörn!

Härom dagen var jag på den årliga pacemakerkontrollen.
Det konstaterades att jag inte haft några episoder, men att förmaket stimulerades 41% och kammaren 33%. Helt rimliga värden.
Men så vid mätningen av elektrodernas tröskelvärden kom av misstag pacemakerns nödinställning att aktiveras. Det innebar att pacemakern krämade på för fullt med 70 slag/min.
Det tog ett par minuter innan vi fick stopp på nödmoden.
Därefter visade det sig att pacemakern hade glömt alla tidigare inställningar. Det tog nog en halvtimme innan vi med hjälp av det gamla protokollet återställt de gamla inställningarna.
Då visade det sig att hjärtat hade spontan puls på 58, men att kammaren ändå stimulerades 100% av pacemakern.
Vi provade att förlänga AV-fördröjningen från 200 till 225 ms, sänka minpulsen, stänga av svänghjulsfunktionen samt ett antal andra variabler. Inget hjälpte dock - pacemakern "pacade" envist kammaren 100%.

Vi kallade på en läkare som efter lite eftertanke hävdade att den troliga orsaken var att hjärtats retledningssystem tillfälligt påverkats av den kraftiga nödstimuleringen samt de upprepade tröskelmätningarna och att hjärtat inom några timmar skulle återgå till sitt normala tillstånd.

Jag ser inte så allvarligt på det inträffade, men det får mig att ställa följande fråga:

När jag tänker efter har jag faktiskt efter varje årskontroll tyckt att hjärtat gått konstigt under ett par timmar. Därefter har jag inte haft några som helst problem förrän vid nästa årskontroll.
Kan det vara så att själva kontrollen temporärt påverkar hjärtats funktion.
Om så är fallet skulle den vetskapen kunna lugna de som tycker att hjärtat går lite annorlunda en stund efter kontrollen.

mvh Per

torbjorn.persson
Offline
Joined: 2013-10-31
Hej! Jag känner mig väldigt

Hej!

Jag känner mig väldigt tveksam till att det skulle vara själva "nödstimuleringen" som sedan orsakade kontinuerlig pacing i kammaren. Inte heller upprepade tröskelvärdesmätningar borde påverka detta. Däremot brukar många pacemakermodeller ha en funktion som med jämna mellanrum letar efter egenöverledning i AV-knutan. Detta för att undvika onödig stimulering i kammaren. Den funktionen brukar dock inte leta efter AV-överledning direkt utan först efter en viss tid efter programmering. Det kan kanske vara så att din pacemaker har just en sådan funktion.
Om de programmerade pacemakern exakt likadant som tidigare så borde du rimligen inte ha mer än ca 33% stimulering i kammaren vid nästa pacemakerkontroll.

Torbjörn

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Jag gick noggrant igenom

Jag gick noggrant igenom förra årets protokoll igår och jämförde med det senaste. Upptäckte då att vi missade att slå på "Refined Ventricular Pacing (RVP)". RVP innebär att efter max 120 kammarpacningar (2 minuter) letar pacemakern efter spontana AV-överledningar.

Hoppas det fungerar bättre efter att vi slår på funktionen.

Har begärt att få tid på hjärtlabbet ASAP.