Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Pacemaker vid olika AV-block

Hej1
Min sambo kom precis hem från sjukhuset och de hade sagt att han hade problem med av block 3 som sen hade gått ner till 2 och sen 1. Sen fick han åka hem i väntan på en remiss och en pacemaker. Dom sa att dom inte hade skickat hem honom om det var allvarligt och att en pacemaker hade varit bra inom ett halvår.. Vi är oroliga.. kan hans hjärta helt plötsligt sluta slå eller vad kommer hända? Han hade väldigt låg vilopuls med. Nu är allt normalt som vanligt men man undrar om hjärtstopp ligger nära till hands? Tacksam för svar!

Hej,

Det vanliga är ju att man har AV block-1, sedan AV- block II och slutligen AV block - III och då är det dags för en pacemaker. Ibland gör man undantag t ex om en hjärtinfarkt börjar läka och blocket försvinner.

Jag kan för lite om din sambos sjukhistoria för att uttala mig om prognos, risker och hur bråttom det är. Det händer att patienter får vänta i flera veckor trots AV-block III innan de får en pacemaker pga köer. Några kan ha AV-block III i flera år innan man beslutar att sätta in en pacemaker pga att de mår bra.

Försämras din sambo med svår yrsel, tungandad eller med svimningsanfall bör ni söka akut tycker jag.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund