Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Hej! jag har just fått en pojkvän med pacemaker. Han fick sin pacemaker i somras, och jag undrar, kan man ha sexuellt umgänge med pacemaker? Tack på förhand

Hej! jag har just fått en pojkvän med pacemaker.
Han fick sin pacemaker i somras, och jag undrar, kan man ha sexuellt umgänge med pacemaker?
Tack på förhand

Hejsan,

Det är ytterst sällan som någon frågar om det sexuella samlivet och pacemaker eller ICD innehav. Bra att Du tar upp frågan.

Det finns inga som helst hinder att ha sexuellt umgänge med en partner som har pacemaker eller om Du själv har en.

Har patienten någon annan sjukdom i hjärtat, t.ex. kärlkramp eller hjärtsvikt bör man helst följa behandlande läkares råd.

Anhöriga kan ibland vara oroliga att röra patientens pacemakerficka rädda för att skada något t.ex. vid en kraftig kram. Det är emellertid ingen större risk att göra detta, pacemakern och elektroderna ligger vanligtvis väl skyddade under huden. Pacemakern tål relativt kraftiga stötar.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund