Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

elev med pacemaker

Hej
Jag ska få en elev med pacemaker. Vad ska jag anpassa idrotten eller hålla utkik efter symtom på att han inte mår bra?
Orolig pedagog

Hej

Vi uppmuntara våra pacemakerbarn att vara lika aktiv som alla andra barn. Pacemakern ska inte hindra någon att göra det dom vill. Den hjälper istället till att barnet kan vara aktiv och röra sig som vem som helst. Jag har ungdomar som utövar kampsporter, spelar ishocky m.m och har pacemaker.

Vad man kan vara observant på är om barnet börjar svimma eller bli ovanligt yr under aktiviteten. Då kan det vara bra att kontakta föräldrarna och be dom att det ska göras en kontroll av pacemakern så att man ser att allt fungerar bra eller om det behöver göras någon justering som kan hjälpa till så att de kan må bra även vid fysisk aktivitet. Pacemakern har nämligen ett minne som gör att man kan läsa av hur bra pulsen går upp och att allt fungerar väl med elektroder och att inställningen på pacemakern är rätt.

Lycka till

Maria
Pacemakersköterska