Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Bifasculärt block

Hej. Av en slump upptäcktes det på EKG att min man har bifasculärt block. Han är 45 år.Höger skänkelblock ock en av de vänstra ( vet ej vilket). Han har inga symptom och på ultraljud hittades inga övriga hjärtfel. Han blev hemskickad och tillsagd att leva som vanligt men om han svimmar ska han genast söka vård och det kan då bli aktuellt med pacemaker. Han tränar en del och min fråga är, borde inte ett arbets EKG tas? Vad kan vi vänta oss? Är det vanligt att det behövs en pacemaker så småningom vid detta EKG fynd? Och vad kommer det sig att det blir så här när man inte hittar någon bakomliggande hjärtsjukdom?

Hej
Bifasculärt block kan man ha utan att det är tecken på att hjärtat är dåligt. Man ger heller ingen pacemaker om inte personen har några symtom på yrsel eller svimning. Om jag förstår rätt så tränar han och mår bra vilket är ett gott tecken. Skulle han få problem med att bli väldigt trött under träning så kan ett arbets EKG visa om hans puls inte går upp tillräckligt eller blockerar sig vid fysisk ansträngning och då kanske vara hjälpt av att få en pacemaker. Det är inte alltid så att man behöver en pacemaker trots att man har ett bifasiculärt block men kan vara bra att veta om detta finns ifall han börjar få symtom på svimning.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksöterska

Läs mer om ämnet: 
AV-block

Relaterade expertsvar