Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

amatörradio... farligt eller inte? har radiosändarens frekvens någon betydelse?

Hej,

Äldre radiosändare på amatörnivå sände ut väldigt starka frekvenser som kan interferera med pacemakern beroende på våglängden.
De nya små handburna sändarna som t ex sänder till amatörflyg eller jaktkompisar tror jag inte påverkar en modern pacemaker. Har du en kraftig sändare så kontakta din pacemakerfirma Medtronic, St Jude Medical,mm, som du hittar på nätet och fråga deras specialist på frekvenser vad de rekommenderar.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund